05. Svibanj 2019. - 13:32

Međunarodni dan primaljstva

01. Medjunarodni dan primaljstva OŽB Našice 2019

Jučer je u Općoj županijskoj bolnici Našice održano obilježavanje Dana primalja u vidu Otvorenih vrata Odjela ginekologije. Sestre i doktorice dočekale su trudnice i mlade mame te ima priredile dva stručna predavanja: Porođajna doba i Dojenje – izvor života, a provele su ih i kroz rađaonicu, sobu za novorođenčad, sobe te ambulantu.

U našičkoj bolnici poroda je sve više, a primalja ima za sada dovoljno, iako ih nekoliko odlazi u mirovinu za dvije godine pa će tada, ističe doktorica Klapan, nastati problem. Jer svjesni su malog broja obrazovanih primalja, ali i zakona koji određuje da samo prvostupnice mogu obavljati posao. Prije su i osobe sa srednjom školom mogle ovo raditi no sada je sve postroženo. Trenutno tako OŽB Našice ima 7 primalja i 2 prvostpnice koje se brinu o velikom broju trudnica i rodilja, a trenutno ih je četiri u bolnici. Jedna majka iz Đakova pohvalila je rad primalja koje su kroz cijeli porod bile uz nju i kroz razgovor je smirivale.

02. Medjunarodni dan primaljstva OŽB Našice 2019

Više o jučerašnjem danu i primaljstvu rekle su nam, a tko drugi nego glavne žene Odjela ginekologije i Opće županijske bolnice Našice.

“Ovakvo obilježavanje prvi puta organiziramo na našem odjelu. Ja radim ovaj posao više od 30 godina, i to u smislu organizacije rada cijelog Odjela. Za primaljstvo sam se odlučila nekako spontano, ali u svom tom radu nikad nisam požalila i uživam u svom poslu.” – rekla je Suzana Stojanović glavna sestra Odjelom ginekologije koja je pohvalila mlade primalje koje su vrlo pažljive i nježne.

“Oduvijek mi je bilo zanimljivo slušati o porodu, jer to rađanje novog života zvuči čarobno i nikada ne bih mijenjala zanimanje. Pozitivna stvar ovog posla je to što kroz razgovor zajedno prolazimo sve i kad se na ženi vidi ta sreća jer je sve prošlo u redu. No, iako nas je dosta nekad posao ne dopušta da budemo cijelo vrijeme uz ženu, to je nedostatak.” – rekla je mlada Maja Dernaj, prvostupnica primaljstva koja ističe da u ovom poslu nema mjesta strahu i nervozi.

03. Medjunarodni dan primaljstva OŽB Našice 2019

“Za normlam rad i organizaciju rodilišta neupitna je važnost primalja prilikom poroda. Mogu reći da na odjelu postoji relativno dovoljan broj primalja, a ja sam posebno zadovoljna njihovim radom i nesebičnosti koju daju u poslu i ovim putem želim im čestitati njihov dan.” – rekla je doktorica Blaženka Žužanić – Klapan voditeljica Odjela ginekologije.

“Ovdje sam da čestitam primaljama na njihovom radu i u ime ravnatelja, zahvaljujem im na svim satima koje su posvetile rodiljama i bebama kojima smo donijeli na poklon majice OŽB Našice.” – izjavila je Zvjezdana Gvozdanović, pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo.

 

 

©2020 Opća županijska bolnica Našice. All Rights Reserved. Designed By OŽB Našice

Search