Našičko rodilište dobilo priznanje „Rodilište - Prijatelj djece“

Rodilište opće bolnice Našice prijatelj djece

 

 

Velikoj obitelji rodilišta u Hrvatskoj koja nose prestižan status „Rodilišta – prijatelja djece“ danas se pridružilo i rodilište Opće županijske bolnice Našice. Time je potvrdilo da majkama i njihovoj djeci pruža najkvalitetniju skrb i to prema svjetskim kriterijima inicijative „Rodilišta – prijatelji djece“ koju UNICEF u Hrvatskoj provodi u suradnji s Ministarstvom zdravlja. Zasluženim priznanjem našičko rodilište postalo je 29. od ukupno 31 rodilišta u Hrvatskoj s tom titulom. To znači da uspješno primjenjuje deset koraka za uspješno dojenje i poštuje odredbe Međunarodnog kodeksa o reklamiranju i prodaji nadomjestaka za majčino mlijeko.
Priznanje je upraviteljici bolnice Sanji Milanović na prigodnoj svečanosti uručio koordinator programa „Rodilišta – prijatelji djece“ prof.dr.sc. Josip Grgurić. Zajedno sa zamjenikom ministra zdravlja prim.mr.sc. Marijanom Cesarikom na prigodnoj svečanosti čestitao je osoblju na važnom postignuću  koje je osiguralo da majke i djeca u prvim zajedničkim danima, uz odgovarajući smještaj, dobiju i najbolju moguću skrb. Prof.dr.sc. Josip Grgurić tom je prilikom istaknuo kako inicijativa, koja je u Hrvatskoj započela prije punih 20 godina, ne prestaje proglašenjem svih rodilišta „Rodilištima – prijateljima djece“.

 

„Cilj nam je zadržati kvalitetu skrbi koju jamči ta titula, ali i još više unaprijediti postojeću praksu kako bi bila prijateljski nastrojena i prema majkama. Inicijativu želimo proširiti i na djecu u jedinicama intenzivne skrbi jer je dosadašnja praksa pokazala nedovoljno znanje o ulozi dojenja u liječenju te djece.“ - istaknuo je prof.dr.sc. Josip Grgurić.

 

„Iznimno mi je drago da se i našičko rodilište, drugo u Županiji, pridružilo velikoj obitelji „Rodilišta – prijatelja djece“ koja će se do kraja godine proširiti na sva hrvatska rodilišta. Time će se Hrvatska svrstati u vrh zemalja po uspješnosti tog programa koji jamči da novorođena djeca dobivaju najbolju moguću skrb od trenutka rođenja. Neprekidni boravak s majkom uz poticanje hranjenja isključivo majčinim mlijekom koje je neosporno najbolja hrana za dojenčad i malu djecu definitivno je najbolji mogući početak života za svako dijete.“ - istaknuo je prim.mr.sc. Marijan Cesarik.

 

U rodilištu ŽB Našice je tijekom 2012. godine rođeno 453 djece koja od dolaska na svijet borave sa svojim majkama 24 sata na dan. Rodilište poštuje svih deset koraka za uspješno dojenje – od pravilno napisanih i istaknutih pisanih pravila o dojenju, edukacije osoblja i trudnica o dojenju, pa sve do poticanja majki da se pri izlasku iz rodilišta uključe u rad grupa za potporu dojenju kako bi nastavile uspješno dojiti svoju djecu i nakon izlaska iz bolnice.

 

Inače, „Deset koraka za uspješno dojenje“ koje rodilište mora ispuniti da bi dobilo naslov „Prijatelja djece“ obuhvaća niz mjera za poticanje dojenja odmah nakon poroda i podršku majkama i nakon izlaska iz rodilišta. Naslov nije trajan jer se u rodilištima provjerava primjena kriterija nakon tri godine.

 

Na samom početku svim okupljenim uvaženim gostima kao i svom prisutnom medicinskom osoblju nekoliko riječi rekla je i sanacijska upraviteljica dr. Sanja Milanović. Prije svega srdačno je pozdravila prisutne uzvanike, ali i poimence sve uvažene goste: zamjenika ministra zdravlja prim. Marijana Cesarika, predsjednicu sanacijskog vijeća dr. Sanju Predavec, koordinatora UNICEF-ovog programa „Rodilište – prijatelj djece“ prof. dr. sc. Josipa Grgurića, predstavnicu UNICEF-a gđu. Goranu Dojčinović, našu zastupnicu u Europskom parlamentu dr. Biljanu Borzan, saborske zastupnike gosp. Hrvoja Nekića i gosp. Domagoja Hajdukovića, izaslanicu župana gđu. Ružicu Gverieri, gradonačelnika grada Našica mr. Krešimira Žagara, sanacijskog upravitelja KBC-a Osijek mr. Sašu Lamzu, te ravnatelje i predstavnike Domova zdravlja gravitacijski bliskih OŽB Našice.

 

„Bolnica Našice uključena je u Projekt Ministarstva zdravlja za stjecanje prestižnog UNICEF-ovog naziva „Rodilište – prijatelj djece“ unazad nekoliko godina. NAkon dugogodišnjih nastojanja u svibnju ove godine dobili smo obavijest da smo zadovoljili sve uvjete te da je rodilište Opće županijske bolnice našice steklo prestižni naziv „Rodilište – prijatelj djece“. Ovim putem posebno se zahvaljujemo svom osoblju naše bolnice s posebnim naglaskom na djelatnike odjela ginekologije i pedijatrije koji su bespogovorno sudjelovali u ovom projektu te uspješno završili potrebnu edukaciju. Zahvaljujemo se prethodnoj upravi na čelu s dr. Hrvojem šimićem, kao i cijelom koordinacijskom timu na čelu s voditeljicom dr. Ingrid Sitaš te dr. Blaženki Žužanić- Klapan, voditeljici rodilišta. Izražavamo zadovoljstvo što smo uz pomoć Ministarstva zdravlja i UNICEF-a sigurno i uspješno premostili višegodišnje nedostatke i probleme, te dugotrajnim radom zadovoljili sve uvjete i stekli ovaj prestižan status. Nadamo se da ćemo Vas uskoro moći pozvati na završetak započetih radova i otvaranje OHBP, dogradnje psihijatrije, dizala, platformi i sanitarnih čvorova za invalidne osobe, a najprije na skoro preseljenje odjela pedijatrije, ginekologije i porodništva u nove prostore na 2. i 3. katu. Sve ove građevinske radove prate ulaganja u edukaciju naših djelatnika, jer ni najljepši zidovi nemaju značaj ako u njima ne radi stručno i ljubazno osoblje koje našim pacijentima pruža najviši standard zdravstvene zaštite.“ - rekla je u svom govoru sanacijska upraviteljica dr. Sanja Milanović.

 

Među ostalim uvaženim gostima nekoliko riječi o samom projektu rekao je i sam gradonačelnik grada Našica Krešimir Žagar.

 

„Danas smo potvrdili i zadovoljili sve UNICEF-ove uvjete i pri tome svima od srca čestitam i naravno zahvaljujem svima koji su nas podržali u tome, svim djelatnicima koji su radili na tome da to prestižno priznanje dobijemo i koje ćemo siguran sam i održati. Zahvaljujući tome imati ćemo prilike često se radovati s našičkim obiteljima, ali i obiteljima cijeloga našičkog kraja, ali ne samo po pitanju rodilišta nego i po pitanju svih drugih projekata. Iskreno se veselim svakoj budućoj suradnji s bolnicom. Našičko rodilište prijatelj djece, ali i našička bolnica očito imaju jako puno prijatelja kako u našem gradu ali tako i van njega koji su bili od velike pomoći da do ovog trenutka dođe i na tome im još jednom od srca hvala." - rekao je za kraj gradonačelnik grada Našica Krešimir Žagar.

 

Članak pogledan 9129 puta
©2024 Opća županijska bolnica Našice. All Rights Reserved. Designed By OŽB Našice

Search