25. Ožujak 2019. - 16:33

Uz poziv na preventivni pregled obilježen Dan narcisa

01 Dan narcisa 2019 OZB Nasice

Na glavnom gradskom trgu održano je tradicionalno obilježavanje Dana narcisa – Prevencija i rano otkrivanje raka dojke u organizaciji Opće županijske bolnice Našice i HUMS-a Podružnica Našice. Uz žute narcise, balone i osmijehe medicinski djelatnici besplatno su građanima mjerili krvni tlak te razinu šećera u krvi. Ovom događaju bila je prisutna glavna sestra OŽB Našice Zvjezdana Gvozdanović, doktor Samir Haj Barakat te doktorica Ljiljana Hodak, pomoćnica ravnatelja za kvalitetu i predsjednica Lige protiv raka „Mimoza” Đurđenovca ali i mnogobrojni zdravstveni djelatnici.

02 Dan narcisa 2019 OZB Nasice

„Danas smo u akciji ispred Hrvatske udruge medicinskih sestara i tehničara Opće županijske bolnice Našice i u suradnji s OŽB obilježavamo Dan narcisa. S nama su kolegice medicinske sestre i liječnici, kirurgije, radiologije i naša pomoćnica za kvalitetu Ljiljana Hodak. Grad Našice također sudjeluje u ovim akcijama kroz doniranje štandova. Današnji dan obilježavamo kako bi potaknuli razmišljanje i djelovanje u vezi preventivnih pregleda te aktivniju brigu o vlastitom zdravlju naših sugrađana. Nama je cilj pridonijeti jačanju svijesti naših sugrađanki o prevenciji i ranog otkrivanja raka dojke a također ovom prigodom dajemo podršku svim oboljelim ženama. Drage sugrađanske, dođite na preventivne preglede i pazite na svoje zdravlje.” – rekla je glavna sestra Zvjezdana Gvozdanović.

03 Dan narcisa 2019 OZB Nasice

„Apsolutno je pohvalna svaka akcija ovakvog tipa koja se održava u našem gradu jer samim spomenom karcinoma dojke definitivno u ženama pobudi neku želju da ipak, iako su bile neodlučne, i naprave pregled. Uglavnom na pregledima bude uredan nalaz, međutim ako se i pronađe blaži oblik odmah se kreće s liječenjem. Unazad zadnjih nekoliko godina operativni zahvati su u porastu, nije tome razlog samo povećan broj zabilježenih karcinoma, jer to je inače u tranzicijskim zemljama normalno, jer približavamo se zapadnim zemljama koje imaju zabilježene veće udjele svih karcinoma pogotovo karcinoma dojke. Broj zahvata je veći i jer je porastao broj onih karcinoma dojke koje se liječe u primarnoj fazi, kada još nema metastaza i bolest je lokalizirana pa to utječe na uspješnost izlječenja.” – rekao je doktor Samir Haj Barakat te objasnio kako izgleda preventivni pregled kod liječnika i pozvao sve žene da jednom mjesečno obave i samopregled dojki.

Liječnički pregled uključuje palpaciju, uzimaju se podatci o pacijent, bitno je navesti je li netko u srodstvu imao karcinom dojke, nakon toga slijedi ultrazvuk i mamografija ovisno o dobi pacijenta.

04 Dan narcisa 2019 OZB Nasice

„Bitna nam je preventiva kojom dolazimo do zdravlja. Ono što nam je ponuđeno u ovom našem društvu, a besplatno je, su ultrazvuk i mamografija dojke. Mi molimo naše sugrađanke i sugrađane, jer nažalost postoje karcinomi dojke kod muškaraca, da se redovito odazivaju na te sistematske preglede, ali i sami vrše samopregled dojki i ukoliko primijete bilo kakve promjene jave se svom ginekologu ili doktoru opće prakse. Također, upozoravamo osobe u čijoj je obitelj već zabilježen slučaj karcinoma da se svakako jave na pregled. Jednom spriječeno puno znači u našem životu. Žene se slabo odazivaju na akcije preventivnog pregleda, mogući razlog je strah. No bolest napada i ne bira ni spol ni dob niti vjeru.” – rekla je doktorica Ljiljana Hodak , pomoćnica ravnatelja za kvalitetu i predsjednica Lige protiv raka „Mimoza” Đurđenovca.

©2020 Opća županijska bolnica Našice. All Rights Reserved. Designed By OŽB Našice

Search