01. Ožujak 2019. - 18:59

Održana promocija knjige „Služiti čovjeku – putokaz humanosti u medicini”

01. Promocija knjige

Jučer je u Našicama održana promocija knjige „Služiti čovjeku – putokaz humanosti u medicini” o kojoj su govorili urednici prof. dr. sc. Marijana Braš i prof. dr. sc. Veljko Đorđević te domaćini gradonačelnik Josip Miletić, ravnatelj Opće županijske bolnice Našice Hrvoje Šimić, gvardijan franjevačkog samostana u Našicama Zoran Bibić te pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo OŽB Našice Zvjezdana Gvozdanović.

Promociju su upriličili glazbenim nastupom učenici Srednje škole Isidora Kršnjavog, Nikola Čeme te Karlo Vulić sa svojom pjesmom „Našice ja volim jako” te Karlo Vulić.

02. Promocija knjige

Nazočnima se obratio ravnatelj Opće županijske bolnice Našice je zahvalio svim suradnicima bolnice, jer kako i pjesma kaže Našice je mali grad pa svi zajedno živimo i zajedno radimo. Zahvalio se i ravnateljicama našičkih škola, ravnateljici Centra za socijalnu skrb, ravnateljici knjižnice Našice te pozdravio goste i zahvalio im što su Gradu Našicama dali priliku ugostiti takve eminentne veličine. Nada se da će surađujući s njima zajedno učiti u budućem radu jer od 2016. godine kontinuirano rade na Odjelu palijativne skrbi. Zahvalio se ravnatelj i u ime bolnice na priznanju koje je bolnica primila kao primjer dobre prakse upravo u radu palijativne skrbi. A posebne zahvale dao je i Zvjezdani Gvozdanović, te istaknuo da se ona bori kao lavica za razvoj palijative skrbi ali i drugih grana medicine.

03. Promocija knjige

-Lijepo je ugostiti stručnjake iz područja palijative, po kojoj je uostalom i bolnica Našice poznata i to vrlo kvalitetno obavlja. Znamo da je Odjel palijativne skrbi samostalan sa svojih 10 postelja od srpnja 2018. godine i trenutno radimo kontinuirano na edukacijama kadrova, na podizanju kvalitete i naravno pratimo sve ono što se kao standard kvalitete nameće. Nadam se da ćemo nakon ove prezentacije knjige svi skupa još kvalitetnije obavljati sve što je pred nama u našem radu u bolnici. – rekao je ravnatelj Šimić.

Knjiga je plod učenja i rada nekoliko tisuća zdravstvenih profesionalaca, članova raznih nevladinih udruga i bolesnika, koji su kroz rad pokušavali naći odgovor na pitanje – Što zapravo znači umijeće medicine? Nastajala je skoro 10 godina, ima čak 260 koautora a temelji se na nekoliko tisuća priča od kojih je objavljena desetina. Knjiga je podijeljena na 4 velike cjeline, priče zdravstvenih profesionalaca, priče studenata, priče dvadeset pacijenata i priče iz dvadesetak hrvatskih ustanova i udruga.

04. Promocija knjige

– Ova knjiga nije visoko stručna knjiga, nego knjiga zapisa zdravstvenih stručnjaka i bolesnika u ustanovama koje razvijaju palijativnu medicinu u Hrvatskoj. Palijativna medicina se već lijepo razvija u Hrvatskoj, a sve osobe koje rade u palijativnoj medicini su educirane na Medicinskom fakultetu u Zagrebu gdje smo mi voditelji edukacije. Ono što stalno napominjemo, palijativna skrb ne znači samo briga na kraju života, to je dio, ali ona započinje od dijagnoze neizlječive bolesti i traje sve do razdoblja žalovanja nakon smrti bolesnika. Ovo su vrlo emocionalni zapisi u kojima doktori, medicinske sestre, fizioterapeuti, duhovnici, nutricionisti, socijalne radnice, psiholozi i studenti pišu kako se osjećaju kad rade s tim teškim bolesnikom, ali i bolesnici što znači imati neizlječivu bolest. – rekla je prof. dr. sc. Marijana Braš.

05. Promocija knjige

– Palijativna medicina uključuje dio kako se suočiti s ljudima koji boluju od neizlječivih bolesti, kako učiniti civilizacijski iskorak za one koji boluju od tih bolesti, kako im omogućiti da u 21. stoljeću ne osjećaju bol, da nisu žedni, da nisu gladni i da nisu sami i to je zapravo svrha palijativne medicine koja nije samo dio onog odlaska osobe ili procesa žalovanja. Često se postavljaju i etička pitanja kako iz kurativne medicine preći u palijativnu i upravo je na temelju toga i nastala ova knjiga, ali i kao rezultat uvođenja novih predmeta na studije medicine, kao što je komunikacija u medicini i palijativna medicina. Posebna mi je čast i zadovoljstvo da smo danas u ovoj županijskoj bolnici u Našicama jer ona je jedna od onih 20 koje su učinile iskorak u stvaranju palijativnog odjela. Za ovo područje i ovu županiju ona postaje centar izvrsnosti gdje se provodi palijativna skrb i u skoroj budućnosti ćemo pomoći braniteljskoj populaciji koja ima također potrebe u palijativnoj medicini pa bi ova bolnica postala i centar edukacije za sve kadrove s ovog područja. – istaknuo je prof. dr. sc. Veljko Đorđević.

Ovaj dvojac educirao je tako više od 1500 zdravstvenih djelatnika, među kojima dosta kolega iz Našica.

Velike zasluge u razvoju Odjela palijative svi su dali Zvjezdani Gvozdanović, pomoćnici ravnatelja za sestrinstvo.

– Ja iznimno volim raditi svoj posao, ponosi se time što sam sestra, magistar sestrinstva, te mogu doprinijeti u radu naše ustanove koja za sad jako dobro radi. Još veće mi je zadovoljstvo naglasiti da je u promoviranoj knjizi i naša ustanova i naš odjel našli svoje mjesto. – zaključila je sestra Zvjezdana.

©2021 Opća županijska bolnica Našice. All Rights Reserved. Designed By OŽB Našice

Search