23. Siječanj 2019. - 14:26

Žutim balonima i cvjetovima mimoze obilježen Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice

mimoza1.jpg

U Našicama je danas na Trgu Franje Tuđmana obilježen Dan Mimoza, Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice, pod geslom „Preventivnim pregledom spriječimo rak vrata maternice”. Obilježavanje je organizirala Opća županijska bolnica Našice, Hrvatska udruga medicinskih sestara, Podružnica Opće županijske bolnice Našice te Grad Našice. Akcija je kao i svake godine okupila velik broj građana bez obzira na vremensku prognozu i veliki snijeg.

mimoza2.jpg

Djelatnici bolnice u sklopu ove akcije provodili su aktivnosti poput mjerenja krvnog tlaka te mjerenja razine šećera u krvi. Uz informiranje građana, podijeljeni su cvjetovi mimoze, baloni žute boje te promotivni letci. Do sada je praksa bila, da ukoliko se kod građana izmjere određene nepravilnosti, medicinsko osoblje ih upućuju na preglede kod liječnika opće prakse na daljnje pretrage. Cilj je ove akcije poticanje češćih pregleda žena kako bi se u ranom stadiju otkrila bolest te započelo s liječenjem.

mimoza3.jpg

Događaju je prisustvovao i gradonačelnik Josip Miletić, koji svaku ovakvu akciju obilježavanja zdravlja posebno potiče. Posebno ponosan na održanu akciju je i ravnatelj bolnice, Hrvoje Šimić koji podupire ovakav način informiranja građana izlaskom bolnice izvan okvira ustanove čime, ističe, pokazuju svoju pristupačnost pacijentima.

„Još jedan lijepi zimski dan u Gradu Našicama i još jedna prigoda kada djelatnici Opće županijske bolnice prigodno obilježavaju određene dane koji su značajni u zdravlju građanstva. Dan mimoza je dan na koji potičemo borbu protiv raka vrata maternice jednog od najčešćih karcinoma u ženskoj populaciji. Uz sve što naša bolnica radi u redovnom radu kroz svoje dijagnostičke i terapijske postupke redovito izlazimo izvan zidova bolnice i odrađujemo preventivnu aktivnost, kao što je ova, u smislu informiranja i podsjećanja građanstva o važnosti preventivnih pregleda. Cilj je ovih akcija otkriti bolest u što ranijoj fazi kako bi na vrijeme djelovali i spriječili najteže posljedice.” – rekao je Hrvoje Šimić, ravnatelj Opće županijske bolnice Našice.

mimoza5.jpg

Medicinske djelatnike predvodila je Zvjezdana Gvozdanović predsjednica HUMS-a Našice koja ističe kako su građani već naviknuti na ove akcije i svakog se puta u velikom se broju odazivaju akcijama, a i u znatno se većem broju odazivaju na preventivne preglede u bolnici.

„Danas smo ovdje kako bi se družili s našim građanima i obilježili dan Mimoza. Ovdje smo s članovima Područnog ogranka, našim ravnateljem Hrvojem Šimićem, našim sugrađanima kao mali znak pažnje dijelimo cvijet mimoze, balone ali i promotivne letke kako bi ih podsjetili na preventivne preglede u svezi s rakom vrata maternice. Kao što znamo, svaka bolest koja se na vrijeme otkrije izlječenje je moguće i prognoze se tada vrlo dobre. Odaziv je jako velik, a na štandu je posebno veselo , naši sugrađani su već navikli na naše akcije. Ova hladnoća nas nije spriječila, dapače ovaj snijeg doprinosi ugođaju, a posebno bih zahvalila svim sugrađanima što nas posjećuju i podržavaju u našim akcijama, kojima obilježavamo zdravlje. Nakon ovih akcija bude i znatno veći odaziv na preglede.” – Zvjezdana Gvozdanović, pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo i predsjednice HUMS-a Našice.

 

©2020 Opća županijska bolnica Našice. All Rights Reserved. Designed By OŽB Našice

Search