Sekundarna kolangiografija

OPIS POSTUPKA: Sekundarna kolangiografija je radiološka pretraga kojom se upotrebom rendgenskog zračenja snimaju žučni vodovi nakon što se u dren (cjevčicu) uveden tijekom operacije injekcijom primjeni kontrastno sredstvo. Inženjer medicinske radiologije polegnut će bolesnika na pomični stol uređaja.
Pretraga se izvodi tako da nakon što se dezinficira vanjski dio drena uvedenog u žučne vodove iglom injekcijom uvedenom u dren ispuni žučne vodove kontrastnim sredstvom nakon čega počinje snimanje. Kontrastno sredstvo primjenjuje i dozira liječnik radiolog. Tijekom primjene kontrastnog sredstva moguće je osjetiti napetost pod desnim rebrenim lukom. Bolesnik je u vrijeme pregleda sam u prostoriji, ali u dogovoru s medicinskim timom može uz malu djecu biti roditelj ili pratitelj. Snimanjem se utvrđuje prohodnost žučnih vodova, eventualno razdvajanje u području operacijom stvorenih spojeva pojedinih dijelova žučnih vodova i prisutnost promjena poput kamenaca ili ugrušaka u žučnim vodovima.

POSLJEDICE NE IZVOĐENJA POSTUPKA: Ukoliko se postupak ne izvede moguć je izostanak dijagnostički važnih informacija, odnosno izostanak utvrđivanja uzroka bolesnikovih tegoba te da zbog toga ne bude provedeno pravovremeno i potrebno liječenje.

KONTRAINDIKACIJE I RIZICI: Prije izvođenja pregleda potrebno je liječniku radiologu koji izvodi pregled odgovoriti na pitanja o alergiji na jod. Moguća komplikacija, iznimno rijetko zabilježena, osim alergijske reakcije je unosinfekcije putem drena. Odjel je opremljen stručnjacima, opremom i lijekovima kako bi se mogućnost najtežih komplikacija i posljedica svela na minimum. Kontraindikacije za pretrage sa jodnim kontrastima su alergija na jodno kontrastno sredstvo i manifestna hipertireoza. Da bi se izbjegli teži oblici alergijskih reakcija obavezno recite liječniku (bilo svom liječniku obiteljske medicine, specijalisti koji Vas upućuje na pretragu, ili radiologu) za svoje alergije, osobito na jod.
OSOBITO JE VAŽNO NAVESTI AKO STE RANIJE VEĆ IMALI ALERGIJSKU REAKCIJU NA JODNO KONTRASTNO SREDSTVO!

U SLUČAJU VISOKE RAZINE HORMONA ŠTITNJAČE (HIPERTIROIDIZAM) NE SMIJU SE PRIMIJENITI JODNA KONTRASTNA SREDSTVA. ZABRANA PRIMJENE TAKVIH KONTRASTA VAŽI I ZA BOLESNIKE S MULTIPLIM MIJELOMOM.

KOMPLIKACIJE KOJE ZAHTIJEVAJU HITNO OBRAĆANJE LIJEČNIKU: Većina alergijskih i/ili toksičnih reakcija nastaje vrlo brzo nakon primjene kontrastnog sredstva, obično unutar prvih 30 minuta. Ukoliko se primijete kožne promjene ili smetnje disanja nakon primjene kontrastnog sredstva, svakako je potrebno HITNO javiti se liječniku.

MOGUĆNOST ZAMJENE ZA PREPORUČENI POSTUPAK: Alternativne metode koje ne uključuju primjenu rendgenskog zračenja i jodnih kontrastnih sredstava su ultrazvuk i magnetna rezonanca ali se zamjene iznimno rijetko koriste u svrhu postoperativnog praćenja bolesnika zbog kvalitete prikaza koja se može postići ovom metodom s vrlo rijetko zabilježenim komplikacijama.

VAŽNA NAPOMENA ZA BOLESNICE!

PRETRAGE VEZANE S UPOTREBOM RENDGENSKIH ZRAKA I KONTRASTNIH SREDSTAVA NE SMIJU SE IZVODITI U TRUDNOĆI, OSOBITO NE U PRVA 3 MJESECA. UKOLIKO IMATE I NAJMANJU SUMNJU DA STE TRUDNI OBAVIJESTITE LIJEČNIKA.

 

Sekundarna kolangiografija.pdf -> Preuzmi

Članak pogledan 3582 puta
©2021 Opća županijska bolnica Našice. All Rights Reserved. Designed By OŽB Našice

Search